Kuchnia

Desery

CYCKI MURZYNKI

Składniki (na blaszkę 25x30cm):
SPÓD:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku
- 100g wiórek kokosowych

KREM:
- 0,5 l mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki
- 6 żółtek
- kostka "Kasi"

PONADTO:
- biszkopty
- rodzynki
- spirytus ( rozwodniony ) lub wódka

Zaczynamy od spodu.
Białka ubić z cukrem. Do ubitej masy dodać mak i wiórki kokosowe, wymieszać. Piec w 160 stopniach przez około 30 minut.

Czas na krem.
Mleko zagotować z cukrem (chyba, że budyń jest fabrycznie z cukrem zapakowany, to cukru osobno nie dodajemy), część mleka zostawiamy i rozrabiamy proszek budyniowy z łyżką mąki i żółtkami.
Wlewamy do gotującego mleka, mieszamy tak długo aż zgęstnieje.
Musimy ostudzić masę.
Ucieramy ostudzoną masę z kostką "Kasi". Na zimny spód nakładamy krem.
Moczymy biszkopty w rozrobionym spirytusie, kładziemy na ciasto. Polewamy ciasto polewą czekoladową (kupioną w sklepie) i kładziemy na środek każdego biszkopta rodzinki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation