DIY - zrób to sam

Rady i Porady

Jak gotować kaszę jaglaną?
Kaszę jaglaną możesz ugotować na wodzie lub na mleku, także na mleku roślinnym. Wiele osób twierdzi, że czuje gorzki smak w kaszy. Aby pozbyć się goryczki w kaszy jaglanej możesz:

uprażyć kaszę jaglaną na suchej patelni – podsmażaj do momentu aż wydzieli się przyjemny, orzechowy aromat, uważaj by nie spalić kaszy. Następnie przepłucz kaszę letnią wodą i wrzuć do garnka z wrzątkiem lub mlekiem – na 1 szklankę kaszy bierzemy 2-2,5 szklanki wody i mleka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Jeśli kasza nie wchłonie całego płynu odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut.
przelać kaszę wrzątkiem, odcedzić, wrzucić do garnka z wrzącą wodą lub gotującym się mlekiem i gotować jak powyżej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation