Kuchnia

sałatki

Guacamole i domowe nachos
Czyli pasta z awokado i kukurydziane chipsy - może nie do końca zdrowe, ale za to bez żadnych "E".
Limonkę, chilli oraz kolendrę najlepiej dodawać według własnego uznania, ważne aby było aromatycznie, świeżo i pikantnie.

Domowe nachos:
(na podstawie "Smakowite prezenty" by Sigrid Verbert)
50 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
80 ml wody
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli w proszku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
Wymieszać obydwa rodzaje mąki razem z przyprawami.
Wodę z olejem doprowadzić do wrzenia i zalać suche składniki jednocześnie mieszając całość, aby nie powstały grudki. Odstawić na 10 minut do schłodzenia.
Na stolnicy lekko oprószonej mąką bardzo cienko rozwałkować ciasto.
Ostrym nożem wycinać trójkąty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 10-13 minut, do momentu uzyskania rumianych chipsów.

Guacamole:
2 bardzo dojrzałe awokado
1/2 małej czerwonej cebuli
1/2 papryczki chili, bez pestek
sok z 1/2 limonki
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
wędzona słodka papryka i sól do smaku
Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ z awokado, rozetrzeć na gładką pastę w moździerzu (ewentualnie za pomocą blendera) i natychmiast skropić sokiem z limonki, aby pasta nie nabrała ciemnego koloru (o czym ja niestety, doglądając piekące się nachos, przypomniałam sobie zbyt późno).
Bardzo drobniutko posiekać cebulę i papryczkę chilli, następnie delikatnie rozetrzeć je na desce boczną stroną noża i dodać do awokado.
Na koniec dosypać kolendrę, doprawić do smaku solą, wędzoną papryką i ewentualnie dodatkową porcją soku z limonki. Podawać z ostudzonymi chipsami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation