Kuchnia

Mniam...

KURCZAK PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 3-4 porcje):
6 nóżek kurczaka (użyłam udek wraz z pałką, można je rozdzielić)
kilkanaście ziemniaków (zwykle na taką porcję obieram ich tyle, aby wypełniły 3-litrową miskę)
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
mieszanka curry w proszku
sól
pieprz

Części kurczaka opłukać i osuszyć. Ułożyć na jak największej płaskiej blasze, skropić oliwą z oliwek.

Szczodrze oprószyć słodką papryką, curry, pieprzem i solą, a także – wedle uznania - papryką ostrą. Obrócić porcje, analogicznie przyprawić z drugiej strony. Ostatecznie ułożyć skórą do góry, rozsunąć, robiąc miejsce dla ziemniaków.

Piekarnik nastawić na 215 stopni.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na średnie kawałki. Poukładać je równomiernie na blasze. Skropić oliwą, oprószyć papryką, solą i pieprzem. Na blachę wlać 2-3 łyżki wody.

Wsunąć całość do nagrzanego piekarnika, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec od tego momentu godzinę – godzinę i 15 minut, aż soki wypływające z nakłutego w najgrubszym miejscu mięsa będą klarowne.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation