Kuchnia

babeczki

Muffiny cynamonowe z jabłkami

kładniki (12 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki przyprawy korzennej
2 jajka
1 szklanka mleka
około 60 ml oleju
2-3 jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkę

Przygotowanie:
Suche składniki (obie mąki, sodę, proszek i cukier, cynamon i przyprawę korzenną) wymieszać w jednej misce, mokre składniki (rozmącone jajka, mleko i olej) w drugiej misce. Połączyć składniki suche z mokrymi, mieszając kilka razy łyżką. Na koniec wrzucić pokrojone jabłka zostawiając około 1/5 do dekoracji, wymieszać. Ciasto przelać do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Wierzch każdej muffinki przybrać kilkoma kostkami jabłek, a następnie posypać niewielką ilością cukru i szczyptą cynamonu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Lekko ostudzić na kratce. Bardzo smaczne są jeszcze ciepłe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation