Kuchnia

do domu

Przepis na bożonarodzeniowe pierniczki - Ciasta i desery - Apetyt

Składniki

400 g mąki pszennej
140 g cukru pudru + 150 g na lukier
1 łyżka mielonej przyprawy do piernika (goździki, cynamon, wanilia, anyż)
2 łyżki miodu
2 jajka
50 g tłuszczu (masło, margaryna)
1 białko
trochę soku z cytryny

Kroki przygotowania

Mąkę i cukier puder wysypać na blat, dodać przyprawy, miód, jaja i tłuszcz. Zagnieść twarde ciasto. Odłożyć na 2-3 dni do uleżenia.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienkie płaty o grubości około 2 mm. Pierniki wykroić foremkami o ulubionych kształtach.
Piec na blasze wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni C przez 10-12 minut.
Pierniki po schłodzeniu ozdobić lukrem: wymieszać białka z cukrem i powoli dodać kroplami sok z cytryny, aby otrzymać błyszczącą jednolitą masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation