Kuchnia

Zupy

Adżapsandali z mięsem
Adżapsandali z mięsem

O gruzińskim adżapsanali pisałam Wam kilka miesięcy temu. Przygotowałam wówczas najbardziej popularną wersję tej potrawy. Tym razem przyszła kolej na wersję dla miłośników mięsa. Pełen warzyw wieprzowy gulasz przywodzi na myśl letnie i pogodne dni. Wypróbujcie koniecznie.

Adżapsandali z mięsem przepis

ADŻAPSANDALI Z MIĘSEM

Składniki (na 2 porcje):
250 g wieprzowiny, pokrojonej w niewielkie kawałki
1 duża cebula, posiekana w kostkę
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 bakłażan (300 g), pokrojony w grubszą kostkę
2 papryki, oczyszczone, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
pęczek natki pietruszki, posiekanej
3-4 pomidory (użyłam dwóch bardzo dużych pomidorów o łącznej wadze 800 g), obrane i posiekane
50 g masła
sól i pieprz do smaku
W dużym rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Następnie dodajemy cebulę i marchew, smażymy kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ziemniaki, paprykę, bakłażana, czosnek, natkę, pokrojone masło. Wrzucamy pomidory, posiekaną natkę. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 40-60 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby do gulaszu dodajemy odrobinę wody. Pod koniec całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Adżapsandali podałam razem z chlebkami lawasz.

Całkowity czas przygotowania: 70 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation