Kuchnia

bezglutenowe

WEGAŃSKIE BURGERY Z CIECIERZYCY I KUKURYDZY, OD JAMIEGO OLIVERA

SKŁADNIKI (5 burgerów):

1 kubek ugotowanej ciecierzycy
1 kolba świeżej kukurydzy
1/2 pęczka świeżej kolendry (lub bazylii)
3 łyżki mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka nasion kuminu
2 szczypty różowej soli himalajskiej


DODATKI:

bułki pełnoziarniste (użyj bezglutenowych dla wersji bez glutenu)
pomidor
sałata
domowa passata lub ketchup

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy świeże ziarna kukurydzy, pół pęczka kolendry (listki + łodygi), przyprawy, mąkę i delikatnie miksujemy.
Najlepiej jest miksować w systemie "pulse", dosłownie kilka razy nacisnąć przycisk miksowania, masa ma być grudkowata.
Następnie lepimy z niej 5 burgerów, układamy je na tacce i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podajemy w bułce z dodatkami lub jako dodatek do obiadu.

Smacznego ☺
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation