Kuchnia

Kuchnia

Domowa wędlina- soczysty schab gotowany 10 minut

Składniki:

1,5 kg schabu

2,5 litra wody

4 łyżki majonezu Winiary

4 łyżki soli

1/2 główki polskiego czosnku

10 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren kolorowego pieprzu

5-6 liści laurowych

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonego chili

1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Mięso oczyszcamy dokładnie z błon, płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do siatki wędliniarskiej.
Pieprz ziarnisty rozgniatamy w moździerzu.
Do wody dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Dorzucamy wszystkie przyprawy oraz obrany czosnek, łączymy składniki marynaty. Wkładamy mięso, odstawiamy na co najmniej 5-6 godzin w chłodne miejsce. Jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten etap.

Po tym czasie zagotowujemy schab w zalewie. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na kuchence przez 5 minut (nie dłużej !). Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc, ale nie krócej niż na 6-7 godzin.

Ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na niewielkim ogniu 5 minut (nie dłużej, gdyż mięso zrobi się suche).

Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 6-8 godzin. Po tym czasie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy siatkę wędliniarską.

Schab 10 minutowy podajemy na zimno, pokrojony w cienkie plasterki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation