Kuchnia

KUCHNIE ZE ŚWIATA

Wołowina z brokułami po chińsku

Składniki:

350g kg wołowiny
0,5 kg świeżych brokuł
2 ząbki czosnku
1 szklanka ojelu
1/2 szklanka wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Marynata:

1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka wody
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sos:

2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosy sojowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej wymieszana z 1 łyżką wody ( do zagęszczenia sosu)
Przygotowanie: 30 minut, gotowanie: 10 minut

Wołowinę kroimy na podłużne paski. Przygotowujemy marynatę, pamiętając, aby skrobię dodać na samym końcu. Mięso trzymamy w marynacie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Sos ostrygowy i oba sosy sosjowe mieszamy w jednej szklance, skrobie z wodą w drugiej. Obie szklanki odkładamy na bok. Myjemy dokładnie brokuły i osuszamy. Kroimy na podłużne paski. Miażdżymy czosnek.

Podgrzewamy wok i dodajemy szklankę oleju. Kiedy olej nabierze temperatury (ok 150°C) dodajemy mięso. Przez pierwsze 30-40 sekund nie ruszamy mięsa, pozwalamy aby kawałki swobodnie pływamy w woku. Po tym czasie mieszamy mięso oddzielając poszczególne kawałki od siebie. Kiedy tylko wołowina zmieni kolor ( będzie już prawie ugotowana) wyławiamy ją i osuszamy na ręczniku papierowym . Cały proces nie powinnien zająć więcej niż 2 minuty. Olej odlewamy do słoika i czyścimy wok ręcznikiem papierowym.

Do woka wlewamy 2 łyżki oleju. Kiedy olej się nagrzeje wrzucamy czosnek i mieszamy intesywnie przez 30-40 sekund. Dodajemy brokuły, posypujemy je solą i cukrem i mieszamy dość intesywnie przez 1 minute. Jeżeli trzeba, to zmniejszamy ogien, aby się nic nie przypaliło. Dolewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy i gotujemy brokuły przez 4-5 minut. .Odcedzamy. Czyścimy wok ręcznikiem papierowym.

Dodajemy 2 łyżeczki oleju i rozgrzewamy. Dodajemy brokuły i wołowinę. Dodajemy wymieszane w szklance sosy i skrobię kukurydzianą z wodą. Wszystko razem intensywnie mieszamy, aż zgęstnieje. Serwujemy z ryżem albo makaronem.

Dla urozmaicenia można dodać cebulę i marchew. Gotujemy je wtedy razem z brokułami. Można też dodać kiełki fasoli mung, które ja dodaje praktycznie do każdego chińskiego dania. Nadają potrawie kruchości. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation