Kuchnia

mięsko do kanapek

Domowy pasztet

1300 kg karkówki
300 tłustego świeżego boczku
250g wątroby wieprzowej
1 szklanka wywaru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
3-4 łyżeczki majeranku
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

Mięso, boczek kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak żeby mięso było tylko przykryte. doprawiamy do smaku solą (delikatnie) Dodać listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, gotować na małym ogniu przez 1, 30 minut. Wątrobę natnij ostrym nożem u góry, żeby lepiej sie zaparzyła.

Ugotowane mięso wyciągnij z garnka, wrzuć do wywaru wątrobę, już nie gotuj tylko ją zaparz, musi stracić swój kolor surowizny, wtedy wyciągnij i pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa. Wszystko razem przekręć przez maszynkę, odstaw do przestudzenia. Dodaj majeranek, sól i pieprz, podczas solenia posmakuj masę, zawsze smak musi być wyrazisty bo mięso potem wchłonie smak i po gotowaniu będzie mniej wyczuwalne. Wczoraj dzwoniłam do mojego kuzyna Marka on mi to wszystko tłumaczył bardzo cierpliwie, oni od dziecka sami robią, więc wie najlepiej. Jak mięso przestygnie zmiel drugi raz, ja użyłam thermomix zmieliłam na gładką masę, teraz dolej wywaru, wymieszaj. Teraz znowu musicie sami trochę ocenić, ponieważ każde mięso jest mniej lub bardziej tłuste, ja miałam dość chude, żeby pasztet był mazisty musiałam dodać szklankę wywaru od gotowania. Masa nie może być zbita. Jak przejedziecie palcem przez ciasto musi się lekko rozchodzić i być śliskie i maziste.Powinno być dosyć płynne. Mam nadzieję że objaśniłam dość wyraziście, ale jeżeli macie jakieś wątpliwości to zawsze Wam pomogę.

Sprawdzamy smak, smak majeranku musi być mocno wyczuwalny, super jeżeli macie suszony majeranek z ogrodu, smak takiego jest nieporównywalny od kupnego, Ja użyłam kupnego bo niestety nie mam własnego. Wkładamy do słoików ugniatamy, zakręcamy.

Gotujemy słoiki w dużym garnku, na dno położyć flanelową szmatkę i postawić słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoików, zagotować, potem zmniejszyć temperaturę gotowania i kontynuować gotowanie przez 1, 5 godziny. Zostawić tak na drugi dzień i gotować znowu godzinę i 15 minut.

http://kuchniapokolen.pl/domowy-pasztet/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation