Kuchnia

mięsko do kanapek

Nie tylko w kuchni: Kokosowo – budyniowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki:
Na ciasto
3 szklanki mąki pszennej,
1 kostka margaryny,
6 żółtek,
1 szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
6 białek,
1 szklanka drobnego cukru,
1 budyń śmietankowy,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g wiórków kokosowych,
200 ml kremówki 36%
Ponadto:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru),
2 łyżki cukru,
750 ml mleka,
1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części : 3/4 i 1/3 i Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki ( 24 x 36).

Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.

Budynie zagotowujemy w 750 ml mleka z 2 łyżkami cukru i wylewamy na ciasto - budyń nie może być za gorący, ale nie może też całkiem wystygnąć.
Na masę budyniową wykładamy pokrojone brzoskwinie.

Przygotowujemy masę kokosową: wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce, odstawiamy. W dużej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i powoli, cały czas ubijając dodajemy cukier. W następnej kolejności ( stale miksując) dodajemy wcześniej wymieszane sypkie produkty ( budyń, mąka ziemniaczana, wiórki kokosowe), a na końcu ubitą śmietanę. Masę wykładamy na brzoskwinie.

Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na masę kokosową.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut (do suchego patyczka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation