Kuchnia

SŁODKOŚCI

Babka cytrynowa

Składniki:

mała cytryna (jeśli jest duża użyjmy połowy)
4 jaja
1 szkl cukru
1 kostka (200g) masła
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

biały lukier (Składniki:

1 szkl cukru pudru

pół łyżki masła

2 łyżki mleka


Wykonanie:

Masło razem z mlekiem rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Dodać cukier puder i ucierać np. wałkiem do ciasta aż lukier nie będzie miał grudek. Gotowe! Wystarczy chwilkę odczekać aż lukier przestygnie i można smarować ciasta (zimne ciasto bo z ciepłych może zacząć spływać!).



Wykonanie:

Cytrynę porządnie szorujemy i parzymy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Masło roztapiamy i lekko studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.

Białka ubijamy na sztywno.

Łączymy składniki. Do masy z żółtek dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny, masło oraz ubite białka.

Wszystko delikatnie mieszamy aż składniki połączą się.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę.

Pieczemy ok 40-45min w 180st (do suchego patyczka). Studzimy.

Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation