Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Łazanki świąteczne:


Składniki:

makaron łazanki
1 kg kapusty kiszonej
30dkg grzybkow
3 suszone śliwki,
1 cebula,
masło do smażenia,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól,
pieprz

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odciskamy ją i drobno siekamy. Grzyby kroimy w większą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Ja użyłam mrożonych grzybów. Śliwki kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębszej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Kolejno dodajemy posiekaną kapustę i dusimy pod przykryciem 10 minut. W miarę potrzeby dodajemy masło. Następnie dodajemy grzyby i śliwki i dusimy wszystko razem kolejne 10 minut, doprawiając do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do kapusty z grzybami, mieszamy i od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation