Kuchnia

Kluski rozmaite

"Kluski śląskie ze szpinakiem i serem feta"
Składniki:

2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1,5 kg ziemniaków
300 g szpinaku
półtorej łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
300 g wędzonego boczku
4 łyżki oleju
kawałeczek masła
woda
100 g sera feta
2 łyżeczki przyprawy ognistej

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach, w osolonej wodzie. Następnie hartujemy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Gorące przeciskamy przez praskę wraz z czosnkiem i szpinakiem.

Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki soli oraz jajka. Wyrabiamy ciasto. Następnie oprószamy lekko dłonie mąką ziemniaczaną i formujemy kluseczki. W tym samym czasie wstawiamy wodę - około dwóch litrów, solimy pozostałą solą i wlewamy dwie łyżki oleju.

Na patelni podsmażamy drobno posiekany boczek, doprawiamy go ognistą przyprawą.

Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia przez 2 - 3 minuty. Gotowe odsączamy i układamy na wierzchu kawałek masła.

Podajemy z podsmażonym boczkiem, świeżo ściętym szczypiorkiem i serem feta.

http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2014/04/Kluski-slaskie-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation