Kuchnia

słodkości

MALINOWY ETON MESS
z czekoladową bezą
Składniki na czekoladowe bezy:

3 białka (z dużych jajek)
szczypta soli
150 g drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżki kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka i sól umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru w bezie - sprawdzić rozcierając między palcami. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać przesiane kakao i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.

Blaszkę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.

Ubitą pianę bezową wykładać dużą łyżką na blachę, formując beziki. Piec w temperaturze 140ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia i chrupkości bezików. Całkowicie wystudzić.

Ponadto:

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
300 g malin
1 łyżeczka cukru
100 g malin zagotować z 1 łyżeczką cukru i przetrzeć przez sitko, w celu otrzymania sosu. Schłodzić.

Śmietanę kremówkę ubić.

Wykonanie:

Bezy pokruszyć. Do pucharków układać na zmianę pokruszone bezy, bitą śmietanę, lekko rozdrobnione maliny (pozostałe 200 g), sos. Natychmiast podawać.

Smacznego :-).
www.mojewypieki.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation