Kuchnia

obiadkowo

Ziemniaki z piekarnika – Smaki na talerzu

ziemniaki (najlepiej podobnej wielkości)
mniej więcej 3-4 łyżki masła, roztopionego
Zioła Toskańskie Kotanyi
Obrane ziemniaki gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy roztopione masło. Potrząsamy delikatnie garnkiem by rozprowadzić tłuszcz po ziemniakach. Na końcu ziemniaki posypujemy ziołami Toskańskimi i ponownie potrząsamy garnkiem. Całość wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni na około 40-50 minut (warto sprawdzać wcześniej czy ziemniaki są już odpowiednio miękkie, gdyż wiele zależy od wielkości i odmiany ziemniaków. W połowie pieczenia należy ziemniaki przemieszać, by równomiernie się zapiekały).

Podajemy jako dodatek do drugiego dania, lub jako samodzielne danie np z kefirem lub maślanką.

Uwagi: Podane ilości są orientacyjne. Niestety nie pomyślałam żeby zważyć ziemniaki, ale trochę ich miałam;) Masła ma być tyle, by otoczyły ziemniaki, ale nie powinny w nim pływać. Ilość ziół również najlepiej dostosować do osobistych preferencji. Co do ziemniaków jeszcze – na pewno nie każda odmiana się nada. Niestety nie znam nazwy ziemniaków jakich ja użyłam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation