Architektura

Architektura

Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem

Ciasto miodowe:
400g mąki pszennej,
2 jajka,
150g masła lub margaryny,
2/3 szklanki cukru,
1 i 1/2 łyżki miodu,
łyżeczka sody oczyszczonej.
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać posiekane masło, jajka, cukier i miód. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą z nich wylepić dno dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Biszkopt makowy:
4 białka,
3/4 szklanki cukru,
łyżka mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki suchego maku,
łyżeczka octu.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodać ocet oraz przesiane mąki i mak. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x24cm. Piec około 25minut w temp. 170st. Ostudzić.

Krem z kaszy manny:
1 i 1/2 szklanki mleka,
7 łyżek kaszy manny,
6 łyżek cukru pudru (użyłam Gellwe),
2 łyżki cukru waniliowego,
200g masła,
dodatkowo 200g kajmaku,
100g orzechów włoskich.
Mleko bardzo mocno podgrzać, do gorącego wsypać kaszę mannę. Gotować, stale mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszy.
Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation