Kuchnia

sałatki

Sałatka brokułowa z serem feta i sosem czosnkowym
Składniki na ok. 5 porcji:
1 brokuł (500 g)
200 g sera feta lub typu bałkańskiego
60 g ziaren słonecznika
ok. 150 g odsączonej z zalewy kukurydzy
500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego lub innego kremowego jogurtu naturalnego
2- 3 ząbki czosnku*
sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Brokuła wypłukać pod bieżącą wodą i podzielić na różyczki. Różyczki wrzucić do osolonej, gotującej się wody i obgotować (ok. 4 minut). Dokładnie odcedzić.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
Ser odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Przygotować sos czosnkowy. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W dużej, szklanej misce lub szklankach/ salaterkach układać warstwowo po połowie: brokuła, kukurydzy, sera fety, sosu czosnkowego i słonecznika. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę.
Sałatkę można słodzić w lodówce lub podawać od razu.
Uwaga:

*Dodaję 3 ząbki czosnku. Lubię, jak sałatka jest mocno czosnkowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation