Kuchnia

Beza

Kopalnia Smaków...: tort Pavlova
Składniki:
170ml białek
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

Ponadto :
500 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%(niepasteryzowana)
3 łyżki cukru pudru
owoce sezonowe





Wykonanie:
Zanim przystąpimy do pracy należy włączyć piekarnik aby nagrzał się do temperatury 120st C.
Następnie ubijamy białka a kiedy będą już prawie sztywne porcjami dodajemy cukier.
Dokładnie ubijamy po dodaniu każdej porcji.
Pavlova najlepiej wychodzi w mikserze stojącym z misą .
Ubijamy tak długo aż znikną grudki cukru a masa będzie sztywna i lśniąca.
Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia się składników.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 18-20 cm i wykładamy na to ubitą pianę z cukrem tak aby masa nie wychodziła za obręb okręgu.
Szybkimi ruchami gładzimy pianę.
Papier z masą układamy na formę do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 30 min w 120 st C.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 St C i suszymy 3 godziny .
W miom piekarniku wystraczyło 2.15 min ( po 3 godzinach beza była przesuszona)
Wyłączyć piekarnik i wystudzić bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Kiedy beza jest już zimna ubijamy schłodzoną kremówkę na sztywno.
Do ubitej dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę mikusjemy.
Śmietanę wykładamy na bezę i dekorujemy owocami sezonowymi .
Przed podaniem można jeszcze bezę schłodzić.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation