Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mirabelkowy blog: Tajskie kiełbaski wieprzowe


TAJSKIE KIEŁBASKI WIEPRZOWE
(4 porcje)
500g mielonej wieprzowiny,
5 łyżek ugotowanego ryżu,
1 duże jajko,
1 ząbek czosnku,
1 solidna łyżeczka czerwonej pasty curry,
1 płaska łyżeczka zmielonych nasion kolendry,
szczypta pieprzu,
szczypta soli,
2-3 łyżki soku z limonki,
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
olej z orzechów ziemnych do smażenia,
+ dodatkowo sos sojowy do podania

Mięso, ryż, jajko i wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać razem w misce. Z wyrobionej mięsnej masy ulepić 16-18 zgrabnych kiełbasek (najwygodniej robić to dłońmi zwilżonymi wodą).
Kiełbaski ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na 0,5-1 godziny. Nie jest to konieczne, jeśli nie mamy czasu, ale dzięki temu masa stężeje i będzie lepiej trzymała kształt podczas smażenia.
Na dużej patelni rozgrzać olej i w dwóch partiach usmażyć ze wszystkich stron kiełbaski. Usmażone odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco z sosem sojowym.

Jako dodatek można także podać ryż i surówkę z kapusty lub ogórki pokrojone w plasterki.

(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation