Kuchnia

słodkości alutki

TORT FAMILIJNY

SKŁADNIKI

Biszkopt z TEGO PRZEPISU

Nasączenie: 3/4 szklanki ostudzonej czarnej herbaty z 1 łyżeczką soku z cytryny

PRZEŁOŻENIE:
100 g dżemu truskawkowego lub marmolady truskawkowej
220 g truskawek lub malin
1 i 1/2 banana
2 kiwi
sok z cytryny do skropienia owoców
100 g wiórków czekoladowych
KREM ŚMIETANOWY:
500 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
250 g mascarpone, zimnego
5 łyżek cukru pudru
DEKORACJA:
miks świeżych owoców: banana, truskawki lub maliny, kiwi (lub dekoracja z opłatka)
na boki tortu: okruszki z biszkoptu lub płatki migdałów lub wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt upiec jak w PRZEPISIE, ostudzić, podzielić na 3 blaty. Składniki na krem umieścić w zimnej metalowej dużej misce i ubijać przez ok. 3-4 minuty aż masa stanie się gęsta.
Pierwszy dolny blat położyć na paterze, skropić 1/3 nasączenia, wyłożyć połowę dżemu, truskawki pokrojone w plasterki, 2 łyżki wiórek czekoladowych i przykryć 1/3 kremu.
Położyć drugi biszkopt, nasączyć, posmarować dżemem, położyć banana pokrojonego na plasterki i skropionego sokiem z cytryny oraz pokrojone na kawałeczki kiwi. Posypać 2 łyżki wiórek czekoladowych i położyć 1/3 część kremu.
Na wierzch położyć ostatni biszkopt, nasączyć, resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Obłożyć boki posypką i zrobić na wierzchu dekorację z owoców. Zamiast owoców można na wierzchu położyć opłatek dekoracyjny. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation