Kuchnia

Przepisy

BATONIKI KOKOSOWE

Składniki

1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
200 g wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Zalane mlekiem kokosowym wiórki odstaw na minimum pół godziny, a po tym czasie dodaj miód oraz olej kokosowy

Całość wymieszaj, a po połączeniu składników ulep batoniki w wybranym kształcie i odstaw na chwilę do lodówki, aby stwardniały

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i oblej przygotowane batoniki

Wstaw gotowe bounty do lodówki, aby czekolada szybciej zastygła
WSKAZÓWKI

Najlepiej, jeśli wiórki kokosowe zalejesz mlekiem i pozostawisz na noc, będziesz mieć gwarancję, że wiórki dobrze nasiąkną, zaoszczędzisz też czas podczas przygotowywania bounty. W wersji dietetycznej możesz za pomocą blendera zmiksować kilka świeżych, namoczonych przez noc daktyli z kilkoma łyżeczkami wiórkó kokosowych oraz gorzkiego kakao.

Zamiast batoników możesz ulepić ze swojego bounty małe kulki i obtoczyć je w odrobinie zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych, aby prezentowały się niczym wykwintne pralinki. Własnej roboty bounty to idealny pomysł na słodki prezent dla rodziny i znajomych, a przede wszystkim małych łasuchów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation