Kuchnia

SŁODKOŚCI

Ciastka z masłem orzechowym

Składniki na 25 ciastek:
* 100 g miękkiego masła
* 140 g masła orzechowego
* 180 g cukru
* 1 jajko
* 220 - 230 g mąki
* 1/4 łyżeczki sody
* cukier do obtaczania

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę i dodajemy masło orzechowe. W sumie ubijamy je razem ok 5 minut. Dodajemy jajko i kontynuujemy ubijanie kolejne 2 minutki. Mąkę łączymy z sodą i dodajemy do masy maślanej. Już bez pomocy miksera zagniatamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Z ciasta formujemy kulki, odrobinę większe niż orzech włoski (u mnie każda miała 30 g) i obtaczamy je w cukrze. Kule układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 10 - 12 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation