Kuchnia

przekąski

Moje pyszne, łatwe i sprawdzone przepisy :-) : Rewelacyjne kapuśniaczki z białą kapustą i grzybami
CIASTO

-5 dag drożdży świeżych
-1,5 szkl mleka (szkl 250ml)
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-100g masła lub margaryny
-3 żółtka
-700g mąki pszennej tortowej + do podsypania

FARSZ

-2 małe marchewki
-2 małe cebule
-300 g białej kapusty drobno pokrojonej
-3 duże garście suszonych grzybów lub 200g pieczarek
-pół łyżeczki pieprzu ziołowego
-pół łyżeczki majeranku
-pół łyżeczki papryki słodkiej
-pół łyżeczki wegety
-2 lyżki masła

DODATKOWO

-majeranek do posypania
-trochę mleka

CIASTO

Drożdże wkruszamy do miski,dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Dodajemy żółtka,rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę -mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto -jak się klei podsypujemy mąką.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut.


FARSZ

Białą kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy 15 minut.



Odcedzamy.
W osobnym garnku smażymy na maśle posiekaną cebulkę,grzyby (suszone trzeba wcześniej zalać wrzątkiem) oraz startą marchew.



Chwilę smażymy i dodajemy kapuste. Dusimy około 10 minut i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. I farsz gotowy :)


WYKONANIE


Ciasto wałkujemy,układamy farsz i zawijamy kawałek dokładnie sklejając odcinamy i kroimy na mniejsze kawałki





układamy na blaszce wyłożonej papierem ,smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem (można też kminkiem)
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation