Kuchnia

przekąski

Pieczone frytki z cukinii: lekka, domowa przekąska, o której długo nie zapomnisz! [+ sos]
Frytki z cukinii

Składniki:

1 średnia cukinia

⅔ szklanki mąki pszennej

1 duże jajko

¾ szklanki bułki tartej

¾ łyżeczki papryki

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki zmielonego pieprzu

oliwa z oliwek

sos:

½ szklanki jogurtu greckiego

3 łyżki pesto

⅛ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Pokrój cukinię w ok. 7cm paski.

Wsyp łyżkę mąki do miski. Ubij jajko w osobnym naczyniu. W trzeciej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, sól i pieprz. Zanurzaj kawałki cukinii w mące (strzep jej nadmiar), a następnie jajku i mieszance bułki tartej. Przenieś je na blaszkę. Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).

Podawaj natychmiast z sosem.

sos

W małej misce wymieszaj jogurt, sól i pesto.
cookincanuck.com cookincanuck.com
Cukinia w parmezanie

Składniki:

4 cukinie

1/2 szklanki startego parmezanu

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/4 łyżeczki czosnku

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki posiekanych świeżych liści pietruszki

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małej misce wymieszaj parmezan, tymianek, oregano, bazylię, czosnek, sól i pieprz. Umieść cukinię na przygotowanej blaszce. Skrop oliwą z oliwek i posyp mieszanką z parmezanem. Umieść w piekarniku i piecz aż cukinia będzie miękka (około 15 minut) i nabierze złoty kolor.

Podawaj natychmiast, przyozdobioną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation