Inne

diety i jedzonko

Tortilla
Porcja na 6 dużych tortilli:

1 szklanka mleka,
1/2 łyżeczki soli,
2,5 dag masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
około 25 dag mąki (tyle ile zabierze ciasto)


Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko i smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.

*ja zrobiłam trochę inaczej, sypkie składniki wysypałam na stolnicę i powoli dolewałam ciepłe mleko z masłem, zagniatając. Nie zużyłam całego mleka.

Zapomniałam wspomnieć o równie ważnym aspekcie:

Przechowywanie: gotowe tortille można zamrozić, najlepiej oddzielać je od siebie kawałkami papieru np. śniadaniowego, można je także włożyć do woreczka lub próżniowego pudełka i wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation