Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto bananowe bez masła i cukru:)



Ten wpis mi się zawieruszył - ciasto robiłam jeszcze jesienią - ale za to po odnalezieniu nabrałam znów na nie ochoty i zanim ten przepis opublikowałam zdążyłam ciasto upiec na nowo, w lekko zmienionej wersji:)



Uświadomiłam sobie, że nie piekłam jeszcze ciasta bananowego - hitu internetu - i dzisiejsze ciasto stanowi próbę stworzenia chlebka/ciasta bananowego w możliwie najzdrowszej i najszybszej do zrobienia opcji:)
I chyba się udało:)


Składniki na foremkę o śr. 21 cm:

* szklanka mąki pełnoziarnistej: po 1/2 pszennej i żytniej
* szklanka amarantusa ekspandowanego
* 3 jajka
* kilka daktyli
* płaska łyżeczka sody
* 1/5 łyżeczki imbiru
* łyżka kakao
* 3 duże banany



Poszło błyskawicznie:
Do miski dodawałam kolejno i mieszałam po każdej przemianie: mąkę żytnią (g), amarantus (sł), imbir (o), sodę (sn), mąkę pszenną (k), kakao (g), lekko ubite jajka, a na koniec pokrojone banany i daktyle (sł)

Ciastem napełniłam tortownicę posmarowaną olejem i obsypaną mąką i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180* C na ok. 30 min.
Jak zwykle próbowałam jeszcze ciepłe i jak zwykle wypiek mi bardzo smakował:)

Zdjęcia zrobione jeszcze w scenerii jesiennej:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation