Kuchnia

Dieta Dąbrowskiej

Wegetariańska dietetyczna faszerowana cukinia z parmezanem
Składniki:
• jedna spora cukinia
• 1/5 żółtej papryki
• 1/5 czerwonej papryki
• cały spory pomidor
• 2 ząbki czosnku
• (3 łyżki startego parmezanu)
• świeża bazylia i oregano
• ostra papryka, suszony czosnek, sól, pieprz do smaku
Cukinię dokładnie umyć, przekroić na pół, łyżką wyjąć dokładnie środek. Przygotować farsz - drobno pokroić pomidora, paprykę żółtą i paprykę czerwoną, można też dodać pokojony wcześniej usunięty środek cukinii. Doprawić ostrą papryką, posiekanymi świeżą bazylią i oregano , suszoną cebulą oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić. Cukinię posolić i popieprzyć. Nafaszerować i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym parmezanem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35 minut.

Wartość kaloryczna jednej porcji (1/2 cukinii) : 82 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 2,6 g
Węglowodany: 11 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation