Kuchnia

Kulinaria

GÓRALSKA KWAŚNICA – SKŁADNIKI
6 porcji

1kg kiszonej kapusty;
750g żeberek wędzonych, ewentualnie surowych;
150g wędzonego boczku;
200g wędzonej słoniny (można pominąć, lecz trochę wzbogaca zupę smakowo i tłuszczowo);
50g suszonych podgrzybków;
2 łyżeczki kminku;
3 listki laurowe;
3 ziarenka ziela angielskiego;
1 spory ząbek czosnku;
sól i pieprz do smaku;
Jeśli macie w domu nie-keto-żerców warto również zaopatrzyć się w kilka gotowanych ziemniaków, które należy dodać im do zupy na chwilę przed podaniem.

ZUPA KETOGENICZNA – KWAŚNICA – PRZEPIS
Kapustę kiszoną posiekaj, żeberka przekrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Dodaj boczek (pokrojony w plastry lub kostkę), wcześniej namoczone grzyby oraz wędzoną słoninę w kawałku.

Tak jak wspominałam wyżej, wędzona słonina jest składnikiem opcjonalnym i też trudno dostępnym. Ma ona wzbogacić smak zupy i jest wyciągana przed podaniem, ja akurat miałam resztki z domowego smalcu, więc złożyło się idealnie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation