Kuchnia

Zupy

ZAKWAS BURACZANY (SOK Z KISZONYCH BURAKÓW):

10 sztuk małych buraków

ok. 1-1,5 litra przegotowanej letniej wody

płaska łyżeczka soli

3 listki laurowe

kilka kulek ziela angielskiego

3 ząbki czosnku (obrane i przekrojone wzdłuż na pół)



1. Buraczki obieramy ze skórki. Jeśli są malutkie mogą pozostać w całości. Jeśli kupić większe jak najbardziej można je pokroić.

2. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku (lub innym szklanym lub ceramicznym naczyniu) i zalewamy wodą, tak aby w całości przykrywała buraki. Naczynie pozostawiamy przykryte ściereczką na około 5 dni. W między czasie można zebrać pianę, która będzie tworzyć się na powierzchni.



CHŁODNIK NA ZAKWASIE:

2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

0,5-1 szklanka zakwasu buraczanego

2-3 buraczki z zakwasu

1 ogórek zielony

kilka rzodkiewek

2 łyżki posiekanego drobno koperku

4 liście botwiny (opcjonalnie - nie są konieczne)

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego

1 łyżka cukru lub ksylitolu

w razie potrzeby sok z cytryny do smaku



wykonanie:

1. Rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie pół plasterki. Listki botwinki siekamy dość drobno. Buraczki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Siekamy koperek.

2. Warzywa (za wyjątkiem buraczków) umieszczamy w misce, a następnie solimy, pieprzymy i słodzimy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut, aby smaki przegryzły się, a warzywka puściły wodę.

3. Następnie dodajemy buraczki, maślankę oraz sok z kiszonych buraków. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Można przygotować go dzień wcześniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation