Kuchnia

Zupy

Zupa Krem ze Szparagów

składniki:
- kilogram szparagów
- cebula
- 3 łyżki masła
- 4 szklanki wywaru z kurczaka
- 1 szklanka wody
- tymianek
- dwie łyżki posiekanej pietruszki
- 100 g śmietany do zup
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szparagi kroimy na cztery części. Następnie w garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę przez około 5 minut. Dodajemy pokrojone szparagi (tylko łodygi). Po 5 minutach dolewamy wodę, wywar z rosołu oraz dodajemy posiekaną pietruszkę. Gotujemy wszystko przez 15 minut. W oddzielnym garnku gotujemy główki szparagów, które dodamy do zupy na samym końcu. Gotowy wywar z łodyg blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy krem będzie już gotowy, dodajemy do niego główki szparagów i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation