Kuchnia

Dania i przekąski

Sałatka z tortellini, łososiem i brokułami

Składniki:
500 g bro­ku­łów
500 g świeżych tortellini (z farszem ze szpinaku)
1/2 sa­łaty
500 g fi­le­tów z łoso­sia (bez skóry)
Sos:

sól
biały pieprz
ko­pe­rek
5 łyżek octu z bia­łego wina
6-7 łyżek oliwy

Bro­kuły umyć, po­dzie­lić na ró­życzki. Wrzu­cić na oso­lony wrzą­tek i go­to­wać przez 6-8 min. Tor­tel­lini ugo­to­wać w oso­lo­nej wo­dzie zgod­nie z prze­pi­sem na opakowaniu.
Sa­łatę umyć. Ko­pe­rek rów­nież umyć, drobno posiekać.

Sos: ocet winny wy­mie­szać z solą i pie­przem. Do­dać oliwę i po­sie­kany ko­pe­rek, jesz­cze raz do­kład­nie wy­mie­szać. Go­towy sos wy­mie­szać z tor­tel­lini i brokułami.

Łoso­sia umyć, osu­szyć, po­kroić na małe ka­wałki. Roz­grzać na pa­telni 1-2 łyżki oliwy, sma­żyć łoso­sia z oby­dwu stron przez ok. 5 min. Zdjąć z pa­telni, wy­mie­szać z po­zo­sta­łymi skład­ni­kami sałatki.

Źródło: http://okonamiasto.pl/index.php/2011/07/salatka-z-tortellini-lososiem-i-brokulami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation