Kuchnia

Coś pikantnego, coś wytrawnego

Tarta z indykiem i pesto,tarty wytrawne,tarta z resztek

Przepis na tartę z indykiem i pesto domowej roboty

Składniki:

Na foremkę o 25 cm średnicy

Ciasto na tartę

130 g miękkiego masła
300 ml maki
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie

150 g indyka, resztki świąteczne
3 łyżki pesto domowej roboty
2 łyżki zielonych oliwek, pokrojonych
100 g feta
3 jaja
200 ml mleka
50 g żołtego sera
sol i pieprz do smaku
Wykonanie:

Podane składniki na ciasto połącz delikatnie, uformuj kulę, owiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut lub od razu wyłóż foremkę ciastem i owiniętą w folie schłódź. Zawsze wybieram ten drugi sposób, bo zapominam, że mam ciasto w lodówce, a później mocno zmarznięte jest trudne do rozwałkowania.
Podpiecz spód tarty przez 10 minut w piekarniku na 200ºC (termoobieg). Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem.
Na upieczony spód wyłóż indyka, oliwki i pokrojoną w kostkę feta. Posyp utartym żółtym serem.
Roztrzep jajka z mlekiem i pesto, posól, popieprz i wylej na tartę.
Piecz tartę przez 30 minut w temperaturze 160ºC (termoobieg).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation