Kuchnia

Ziemniaki, Paszteciki, Krokieciki

Pieczone puree

Składniki:

10 średniej wielkości ziemniaków, obranych i opłukanych
2 jajka
2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
Sól i pieprz
1 szklanka szynki lub bekonu pokrojonego w kostkę
2 łyżki masła
1 łyżka mleka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki i w międzyczasie delikatnie podsmaż cebulę. W dużej misce zgnieć ziemniaki, dodaj jajka, szynkę lub boczek, podsmażoną cebulę, masło i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka.

Rozgrzej piekarnik do 190 ° C, blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. "Babeczki" formuj używając okrągłej foremki do wykrawania ciasteczek. Środek posyp grubą warstwą bułki tartej, dodaj mieszankę ziemniaków, dociśnij delikatnie łopatką i z wierzchu posyp kolejną cienką warstwę bułki tartej.

Piecz przez 10 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru i podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation