Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko...

Lody z czarnej porzeczki

Składniki na lody:

1 mleko skondensowane słodzone z puszki (400 g)
1 szklanka (250 ml) mleka skondensowanego niesłodzonego
250 g twarożku śmietankowego (jak na serniki)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Sos z czarnej porzeczki:

1,5 szklanki czarnej porzeczki (mogą być mrożone)
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki cukru

Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury lodówkowej - najlepiej zrobić sos dzień wcześniej.

Mleczną mieszankę wlać do maszyny do lodów, postepując według jej instrukcji ukręcić lody. Po skończeniu programu wlać sos, wymieszać lekko do otrzymania marmurkowego wzorku. Zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation