Kuchnia

Kuchnia

Szybki chiński smażony ryż z kurczakiem
200g długoziarnistego ryżu
łyżeczka kurkumy
pierś z kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
czerwona papryka
papryczka chilli
marchewka
2 cebule dymki
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego

Ryż ugotować z kurkumą na sypko. Następnie dobrze odsączyć, odcisnąć z resztek wody i odstawić. W międzyczasie pokroić kurczaka na kawałki, wymieszać z sosem sojowym i olejem sezamowym. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, paprykę pokroić w paseczki, chilli drobno posiekać, dymki pokroić drobno (trochę zielonej części odłożyć na potem).
Olej słonecznikowy rozgrzać w woku. Włożyć kurczaka z marynatą, smażyć szybko na dużym ogniu aż się zrumieni. Dodać paprykę, dymki, chili i smażyć 2 minuty. Następnie porcjami wsypywać ryż cały czas mieszając. Dodać startą marchewkę, wymieszać, skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, smażyć 2 minuty. Gotowe. Na miseczkach posypać zieloną częścią dymki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation