Kuchnia

Kuchnia-mięso

Udka pieczone w majonezie

Składniki:

1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk)
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu pikantnego
3 ząbki czosnki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili)
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie oprószyć solą.
Majonez wymieszać z ketchupem, papryką słodką i majerankiem. Powstałą pastą posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały.
Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation