Kuchnia

kulinaria

Zapiekanka makaronowa " pizza pepperoni "

Składniki :

około 375 makaronu penne
450 g mięsa mielonego ( wieprzowego, wołowego lub mieszanki obydwu ) ( w oryginale mielona włoska kiełbasa z indyka lub wieprzowa )
2 szklanki pepperoni pokrojone w kostkę lub w niewielkie kawałki
około 230 g sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej ( użyłam 2 puszek pulpy pomidorowej )
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyzeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki mieszanki włoskich przypraw lub ziół prowansalskich można również dodać właśną mieszankę ulubionych ziół
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki mielonego czosnku
2 szklanki sera mozzarella startego na dużych oczkach ( do mozzarelli starłam jeszcze niewielką garść pikantnego cheddara )
Makaron gotujemy al`dente.

Mięso mielone podsmażamy na oliwie aż straci swoją surowość, dodajemy pepperoni jeszcze chwilkę podsmażamy. Dodajemy resztę składników oprócz sera, dusimy całosć 10 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Sos mieszamy z makaronem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia ok 23x33 cm wcześniej wysmarowanego małą ilością oleju.

Wierzch posypujemy serem. Pieczemy w temp. 165ºC przez 25 minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation