Kuchnia

kulinaria

Amoniaczki

skladniki:
1 kg. maki
1 szklanka cukru
1 kostka masla albo margaryny do pieczenia
1 szklanka mleka
5 jaj
4 lyzeczki amoniaku

Maslo roztopic ,ostudzic.Przelac do miksera ,dodac cukier ,4 jaja i mleko.
Wymieszac w mikserze.Nastepnie dodac make wymieszana z amoniakiem.
Miksowac az do uzyskania gladkiej masy.
Ciasto rozwalkowac na okolo 4 mm.
Wykrawac foremkami rozne ksztalty.
Ukladac na blasze w niewielkich odstepach.
Przygotowac sobie jedno bialko i pedzelek ,posmarowac tym ciasteczka przed upieczeniem.
Obsypac grubym cukrem.
Ciastka wlozyc do nagrzanego na 180 st.C piekarnika,piec ok.10 minut.
Studzic na kratce.
Zrodlo:http://magicznedodatkiizabeli.blogspot.de/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation