Kuchnia

makarony ,ciekawostki

Makaron z bobem i ricottą przepis


makaron jajeczny - 1 opakowanie (500 g), szerokie wstążki
ricotta - 250 g
bób - 500 g (świeży, ważony przed ugotowaniem)
szpinak - 300 g, świeży
szalotka - 1 szt
oliwa - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
gałka muszkatołowa - duża szczypta
koperek - do podania

Przygotowanie:

Bób ugotuj w dużej ilości wody, gdy będzie miękki (po ok. 10 minutach), odcedź go, przelej zimna wodą i obierz ze skórek.

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, ma być ‚al dente’.

Na patelni, na oliwie, zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dodaj szpinak, przesmaż, aż stanie się miękki. Dodaj bób i ricottę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę mleka lub śmietanki.

Na porcje makaronu nakładaj sos, całość obsyp koperkiem i skrop oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation