Kuchnia

makarony ,ciekawostki

Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą


makaron - 1 opakowanie, spaghetti
puszka siekanych pomidorów - 1 szt
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
oliwki czarne - ok. 15 szt
oliwa - 3 łyżki
feta - 100 g
bazylia - garść świeżych listków
sól, pieprz - do smaku
melasa - 1 łyżeczka (lub szczypta cukru)

Przygotowanie:

W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron ‚al dente’.

Cebulę obierz i drobno posiekaj, razem z rozgniecionym czosnkiem zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, dopraw do smaku solą, pieprzem i melasą (cukrem). Doprowadź do wrzenia, dodaj oliwki (całe lub pokrojone, ja najczęściej rozgniatam je w palcach).

Sos połącz z makaronem. Każdą porcję posyp pokruszonym serem, posyp listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem. Możesz dodatkowo skropić odrobiną oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation