Kuchnia

Made

BEIGLI-WĘGIERSKI MAKOWIEC
500 G MĄKI
250G MARGARYNY
3 JAJKA
1 BIAŁKO
50G CUKRU
20 G DROŻDZY
200 ML MLEKA
SZCZYPTA SOLI

NADZIENIE
600 G ZMIELONY MAK
400 G CUKRU
600 ML MLEKA
100 G MĄKI

KROK 1
Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
KROK 2
Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Jeśli trzeba dodaj mąki.
KROK 3
Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.
KROK 4
Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko i dodaj do niego mak, cukier, cukier waniliowy. Nie przestawaj mieszać. Ostudź masę. Po ostygnięciu masy dodaj mąkę i wymieszaj.
KROK 5
Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem. Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie.
KROK 6
Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation