Kuchnia

ciasta

Przepis na najprostszy jabłecznik na cieście z serka homogenizowanego

ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka pasty waniliowej (możesz zastąpić ekstraktem waniliowymn lub cukrem waniliowym)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki:
6 dużych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę 33 x 23 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia (wystarczy na samo dno).
Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski, posiekaj składniki (ja użyłam do tego robota) i zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na 2 cześci (niezbyt równe), z większej porcji rozwałkuj placek i wyłóż nim dno formy.
Na cieście ułóż połówki jabłek przekrojeniem w dół. Posyp każde cynamonem.
Z drugiej porcji ciasta rowałkuj kolejny placek i przykryj nim jabłka.
Na każdym jabłku lekko natnij ciasto czubkiem noża lub widelcem. Dzięki temu w trakcie pieczenia para będzie mogła uchodzić z ciasta.
Włóż do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
Po upieczeniu wyjmij, wystudź w formie ustawionej na kratce.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation