Kuchnia

ciasta

Torcik z truskawkami na biszkoptach

. Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą tak, aby brzegi folii wystawały poza formę.

2. Na środku tortownicy ułożyć 3-4 połamane biszkopty, nie muszą ciasno przylegać do siebie. Następnie dookoła brzegu tortownicy poukładać podłużne biszkopty jeden obok drugiego. Dzięki folii i biszkoptom ułożonym na środku, pionowo ułożone biszkopty powinny się trzymać, jeśli nie, to po przygotowaniu kremu proszę trochę nanieść go na spód tortownicy pod pionowo układane biszkopty.

3. Truskawki pokroić na kawałeczki.

4. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem i zalać zimną wodą, odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko), zdjąć z ognia.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Dodać do niej serek waniliowy i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką do połączenia składników.

6. Trzy-cztery łyżki masy śmietankowej dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie żelatynę dodać do reszty kremu i dokładnie wymieszać.

7. Około 1/3 kremu przełożyć do tortownicy z biszkoptami. Na wierzchu poukładać połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłożyć połowę pozostałego kremu i poukładać resztę truskawek. Wierzch przykryć pozostałym kremem. Torcik wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

8. Deser po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjąć z tortownicy i ściągnąć folię. Wierzch ozdobić truskawkami i wiórkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation