Kuchnia

kuchnia

MAKARON ze SZPINAKIEM ♥♥♥
Prosty i szybki w wykonaniu, a jaki pyszny ! ! !
Składniki:
250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy fettucine,
1 łyżka oliwy,
1 mała cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1/4 szklanka wywaru warzywnego,
1 łyżka mąki pszennej,
3/4 szklanki mleka,
250 g świeżego szpinaku,
1/4 szklanki startego parmezanu,
sól,
pieprz,
1/4 łyżeczki czosnku w proszku,

bułka tarta:
1 łyżka masła,
1 ząbek czosnku, wyciśnięty,
1/4 szklanki bułki tartej,

Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, podsmażcie, dodajcie czosnek, smażcie jeszcze chwilę. W osobnej miseczce wymieszajcie ze sobą wywar z mąką. Tak przygotowaną miksturę wlejcie na patelnię i dodajcie mleko, mieszajcie energicznie, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Zmniejszcie ogień, dodajcie liście szpinaku, poczekajcie aż zmniejszą swoją objętość. Dodajcie sól, pieprz i czosnek w proszku. Zdejmijcie z ognia i dodajcie parmezan, wymieszajcie aż się rozpuści. Na małej patelni podgrzejcie masło, dodajcie czosnek i bułkę tartą, smażcie aż się zrumieni. Do sosu dodajcie ugotowany, odcedzony makaron, wymieszajcie i posypcie podsmażoną bułką tartą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation