Kuchnia

gotowanie

łosoś piccata-przepisy z łososia-przepisy na wielkanoc-codojedzenia.pl-blog kulinarny

Łosoś piccata
Składniki na 5 porcji:
700 g fileta z łososia
sól i pieprz do smaku
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
½ czosnku solo, 4 ząbki
100 ml białego wina, wytrawnego
200 ml bulionu z kurczaka lub warzywny
150 g creme fraiche
150 g śmietanki
3 łyżki kaparów
5 plasterków cytryny
4 łyżki natki pietruszki

Dodatkowo
brokuły
ryż

Filet z łososia podziel na 5 porcji. Posól i popierz, odstaw na godzinę. Rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż rybę. Wyjmij rybę na półmisek. Na tej samej patelni usmaż plasterki cytryny. Wyjmij cytryny i rozpuść resztę masła z oliwą. Usmaż kapary. Pod koniec dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Zmniejsz temperaturę i smaż, aż czosnek się zeszkli. następnie wlej wino i smaż przez minutę. Dodaj bulion, creme fraiche i śmietankę. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Polej łososia sosem i ozdób cytryną. Ugotuj brokuły i ryż i podaj do ryby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation