Kuchnia

gotowanie

Babeczki z białą czekoladą i truskawkami - bez pieczenia!

Składniki
- 220 g ciasteczek np. oreo
- 50 g masła
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietanki 30 %
- garść truskawek

Sposób przygotowania przepisu:
Ciastka kruszymy, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i miksujemy za pomocą malaksera do połączenia składników tzw. mokrego piasku. Kokilki lub formę do muffinek wykładamy folią aluminiową. Nakładamy ciasteczka i formujemy babeczki. Gotowe formy wkładamy na 20 minut do lodówki, aby masa stwardniała. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Następnie, gdy czekolada jest już wystudzona, dodajemy do niej 2 łyżki bitej śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę do reszty ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W międzyczasie kroimy drobno umyte i osuszone truskawki. Po czym wyjmujemy babeczki, usuwamy folię, nakładamy krem z białej czekolady, posypujemy truskawkami i dekorujemy miętą.

Rada
Ilość czekolady i śmietanki użytej do babeczek, zależy od stopnia słodkości kremu, jaki chcemy uzyskać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation