Kuchnia

Kulinaria

Ciasto z makiem

1 szklanka maku
1 szklanka mleka
225 g masła w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
4 małe jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

W rondelku zagrzać mleko z makiem. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Rozdwoić jajka, białka ubić na sztywną pianę.
W osobnej misce ubić mikserem masło z cukrem na puszystą masę.
Dodać żółtka, wanilię i mieszaninę mleka z makiem oraz wymieszać na gładką masę.
Stopniowo dodawać mąkę, sól i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Masę przelać do formy z klamrą o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piec, aż nóż włożony do ciasta wychodzi czysty, około 1 godziny.

Wyjąć z piekarnika, po 15 minutach otworzyć klamrę i ostudzić na kratce. Następnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation