Kuchnia

Kulinaria

Cytrynowe ciasto z jeżynami

Receptura:

100 g masła roztopionego
2 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki śmietany kremówki - ubij na sztywno

Do masła rozpuszczonego i wystudzonego dodaj jajka i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wsyp cukier i mieszaj, aż wszystko się połączy, a masa nieco pojaśnieje. Dodaj ubitą na sztywno śmietanę i ponownie zamieszaj. Na koniec dodaj składniki sypkie:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

oraz sok z 1/2 cytryny
i garść świeżych jeżyn

Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą trzepaczki (dodając sok z cytryny na samym końcu) i od razu przełóż przygotowane ciasto do podłużnej formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż jeżyny. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 - 55 minut.
Temperatura pieczenia: 190*C / 375*F.

LUKIER
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny

Do kubka z cukrem pudrem dodaj wodę oraz sok i dokładnie łyżką rozetrzyj na gładki lukier. Polej ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation